خودکشی در نوجوانان
تهیه و تنظیم :حلیمه شیخلوکارشناس ارشد روان پرستاری مرکزآموزشی درمانی روانپزشکی اورمیه
خودکشی به مرگی اطلاق می شود که عمدا" به دست خود شخص حاصل می شود.از دوران نوجوانی ، خودکشی و اقدام به خودکشی بعنوان یک رفتار وگاهی یک راه حل برای کشمکش های خارجی و ذهنی مطرح می شود. خودکشی علت مرگ 12 درصد مرگ های این گروه می باشد.
عوامل زمینه ساز : مهمترین این عوامل عبارتند از:
1- بیماریهای روانپزشکی واز این میان به سه بیماری افسردگی ، سوء مصرف مواد واختلال شخصیت باید توجه ویژه داشت.
2- سابقه اقدام وتهدید: فردی که سابقه اقدام به خودکشی دارد 5 تا 6 برابر دیگران در معرض خودکشی می باشد.
3- سن : در سالهای اخیر خودکشی در نوجوانان سریعا" رو به افزایش است و سومین علت مرگ در سنین 15 تا 24 سالگی می باشد.
4- جنس : در تمام گروههای سنی ، خودکشی موفق در مردان 2 تا 4 بربر شایع تر است. اقدام به خودکشی در سنین 15 تا 19 سالگی بیشتر دیده می شود و در زنان بیشتر از مردان است.
5- استرسورهای زندگی : بعض از عوامل استرس زا عاملی برای افزایش خطر خودکشی هستند. از جمله ، بیکاری ، تغییرات ناگهانی در زندگی ، فقدان یا جدائی اخیر ، سالگرد یک فقدان مهم ، مهاجرت و تقلیل روابط اجتماعی.
درمان : اولین و مهمترین وظیفه ، اقدامات طبی یا جراحی لازم برای نجات جان او وجلوگیری از بروز عوارض ثانویه این اقدام است . باید در نظر داشت که هر اقدام به خودکشی هرچند که جنبه نمایشی داشته باشد باید جدی تلقی گردد.
راههای پیشگیری از خودکشی در نوجوانان :
1- نوجوانان را تشویق کنید تا افرادی واقع گرا باشند ودر عین حال به اولویت دادن اهدافی مبادرت نمایند که پیشرفت وتعالی بیشتر را در زندگی برای آنها به همراه داشته باشد.
2- نوجوانان را آموزش دهید که هیچ مشکلی غیر قابل حل نخواهد بود.با این تفاوت که ممکن اسست حل مشکلی به زمان طولانی تری نیاز داشته باشد.
3- به نوجوانان مهارت های گفتگو کردن را آموزش دهید.
4- به نوجوانان برنامه های تلویزیونی ، ویدیوئی ، فلیم و مجلاتی که راه حل های موثر وسازنده ای را درباره موانع موجود ارائه می دهد ، معرفی کنید.
5- نوجوانان را حمایت کنید. این امر اعتماد به نفس او را افزایش داده و احساس میکند که مورد توجه دیگران است.
6- در این افراد لازم است در تعدیل محیط پر استرس او کوشید و از والدین ودوستان او کمک گرفت . به شکایات وی توجه کرده ودر صورتی که خواسته واقع بینانه ای دارد به او یاری رساند و بجای خودکشی راه حل های دیگر را به ایشان توصیه نمود.
7- با نوازش ، صرف وقت وبذل توجه به نوجوانان بیاموزید چگونه برای آنچه می خواهند یک راه مستقیم و درست تشخیص دهند و دنبال کنند. اگر پاسخ آنها به راه حلهای شما منفی است به آنها کمک کنید راه حل های مناسب دیگری بیابند.به آنها بیاموزید تا در موارد ضروری بتوانند با رضایت خاطر پاسخ های منفی شما را بپذیرند.
8- به نوجوانان به عنوان یک انسان احترام بگذارید و به سخنان آنان گوش دهید.
9- نوجوانان را از تصمیمات خوب وبدی که می گیرند ، آگاه کنید تا تصمیم های مناسب برای خودشان را یاد بگیرند.
10- به آنها کمک کنید تا بعد مثبت زندگی را ببینند